Fotvård och Problem med fötter

Dina fötter bär dig genom hela livet och är en viktig del för ditt personliga välmående. Med det sagt så kan man drabbas av olika problem med sina fötter. Här är några av de viktigare.

Nageltrång är ett smärtsamt tillstånd 

Vid nageltrång kan huden vid nagelkanten bli öm, svullen och rodnad. Det kan också komma vätska.När nageln skär in i huden kan bakterier tränga in och orsaka en infektion. Då bildas det var och du kan få en dunkande smärta. Nageltrång uppkommer oftast om du har för trånga skor eller felaktikt klippta naglar. det är oftast stortån som drabbas. Vanligtvis så gör det inte ont när jag behandlar nageltrång.

Fotvårtor är besvärliga att få bort

Fotvårtor orsakas av virus som lätt smittar genom hudkontakt eller i fuktiga miljöer som våta golv eller blöta handdukar. Undvik smitta genom att inte gå barfota i simhallar, omklädningsrum eller gemensamma duschar. Rör inte vårtan i onödan och dela inte strumpor, skor eller handduk med någon annan. Behandling av fotvårtor bör ske om den ömmar eller blöder

Torra fötter och hälsprickor

Den vanligaste orsaken till torra fötter är helt enkelt att huden på fötterna behöver lite omvårdnad och återfuktning för att återfå sin spänst. Men ibland kan det finnas andra, eventuellt mer allvarliga, orsaker till torr hud:

 • Allmän tendens till torr hud
 • Diabetes som leder till minskad svettning och därmed nedsatt återfuktning
 • Problem med sköldkörteln
 • Dermatit till följd av tinea/fotsvamp
 • Bristfällig funktion hos venerna, tryck- och cirkulationsproblem
 • Njursjukdom eller behandling med urindrivande läkemedel
 • Psoriasis och eksem

Nagelsvamp

Det finns några uppenbara tecken på en nagelsvampinfektion att hålla koll på. Du kan upptäcka:

 • Dina naglar börjar se matta ut och förlorar sin glans.
 • Det finns ofta en missfärgning runt kanten av nageln.
 • Vita eller oftast gul-brunaktiga fläckar i mitten av nageln.
 • En förtjockning av nageln eller att den blir sprödare.
 • Nageln söndersmulas och klyvs eller till och med separeras från huden.

Fotsvamp

Apoteks

Bekvämligheten med att beställa recept på nätet har gjort det allt vanligare bland amerikanska medborgare och människor från andra länder runt om i världen. För det mesta behöver de som använder apotekens onlinetjänster Essence Apotek inte ens lämna sina hem, bortsett från några försiktighetsåtgärder som de måste vidta innan de kan logga in på sitt lokala apoteks webbplats. Den främsta fördelen med denna metod är att du inte behöver lämna ditt hem eller din ort och inte heller behöver du gå igenom några ansträngande rese- eller parkeringssvårigheter bara för att ta dig till ditt lokala apoteks dörr.

Symptom på fotsvamp är att huden mellan tårna börjar klia och flagna samt lukta dåligt. Fotsvampen brukar börja mellan den fjärde tån (ringtån) och lilltån.

Varför får du fotsvamp

Fotsvamp sprids på olika sätt. Det vanligaste är att en person själv utvecklar fotsvamp genom att till exempel använda blöta och trånga skor. Svamparna trivs bäst i varma och fuktiga miljöer.Fotsvamp kan också spridas genom hud mot hud-kontakt eller genom hudrester som sitter kvar på till exempel handdukar, strumpor och golv i våta utrymmen.

Vanliga ställen där fotsvamp sprids är simhallar och omklädningsrum i sporthallar. Ha därför alltid badtofflor på sådana platser för att skydda fötterna

Liktorn

Smärtsam förhårdnad på tå eller fotsula.

Felet: Skor som under lång tid pressat på ett och samma ställe så att en förhårdnad av döda hudceller bildas och trycks inåt som en liten tagg.